Det er ingen hemmelighet at såkalte influensere har stor påvirkningskraft i dagens samfunn. I dag finner vi ulike typer influensere verden over, og Norge er intet unntak. Tradisjonelt har de store bloggerne fått mye oppmerksomhet, blant annet i mediebildet, men i takt med medienes stadige utvikling har norske youtubere og influensere vokst fram. Ei som har jobbet seg til mange tusen «subscribers» og følgere i ulike sosiale medier, er Hanna-Martine Slåttland Baller, mest kjent som Hanna-Martine. Den 20 år gamle youtuberen øker antallet subscribers på YouTube-kanelen sin hver dag, og er blitt svært populær.

  • Hanna-Martine har 93 tusen abonnenter på YouTube
  • Mest sette video på kanalen er «Min morgenrutine», som ble publisert i 2014
  • Hun kommer fra Sarpsborg
  • Hanna-Martine er med i TV2 sin 4. sesong av Farmen kjendis

Veien gjennom YouTube

I 2011 opprettet Hanna-Martine Slåttland Baller sin YouTube-konto, og i hele seks år har hun laget og postet videoer på YouTube. Hun har blant annet delt sin interesse for kosmetikk og hudpleie gjennom kanalen. Senere utviklet videoene seg til å bli langt mer humoristiske. Hanna-Martine, sammen med venner og kjente, ønsket å teste forskjellige utfordringer, såkalte «tags». En av de mest sette innen denne kategorien er videoen hun gjorde med søstrene sine, med den passende tittelen «Sister tag». Ellers har Hanna-Martine postet videoer som dekker kategorier som kosthold, trening og livsstil, med ærlighet, personlighet og dybde.

Noe av det som er spesielt med Hanna-Martine som youtuber, er at hun snakker norsk i samtlige av videoene sine. Mange norske influensere velger å benytte engelsk, kanskje for å nå ut til større deler av verdens befolkning, men Hanna-Martine holder seg til eget morsmål. På den måten er hun med på å utvide de norske mediene. Ikke minst blir hun en form for frontfigur for norske medier og norske youtubere utad. Det at videoene er på norsk bidrar dessuten til at folk med mangelfull kunnskap i engelsk kan få med seg innholdet i videoene.

Appellerer til en bred, men også definert målgruppe

Noe annet positivt med Hanna-Martines videoer er at de er generelle, noe som gjør at de appellerer til en nokså bred målgruppe. Enten du er ung eller gammel, jente eller gutt, finner du garantert elementer i innholdet du kan kjenne seg igjen i. Dette gjør Hanna-Martine aktuell og mulig å relatere seg til. Likevel kan målgruppen for YouTube-kanalen primært sies å være ungdommer, og da særlig tenåringsjenter. Sånn sett er kanalen midt i blinken for nettopp unge jenter som interesserer seg for sminke, velvære, mote, vennskap og kjærlighet. Samtidig appellerer humor og hverdag til de fleste.

Troverdighet, personlighet og ekte vare

Enkelte vil mene at store deler av innholdet til såkalte youtubere og influensere er nokså overfladisk, men Hanna-Martine på sin side omfavner en rekke tema og problemstillinger med stor grad av kløkt og troverdighet. En tydelig personlighet skinner klart og tydelig gjennom, og fungerer nærmest som en rød tråd i samtlige videoer. Humor, ekte følelser, opp- og nedturer står sentralt i videoene til Hanna-Martine, og videoene som gjerne er såkalte «vlogger» fremstiller det hele realistisk. Hanna-Martine er åpenbart ikke redd for å ta oss med inn på det rotete rommet, som på Instagram er perfekt.

Positiv påvirkning på unge jenter

Som nevnt tidligere kan hovedmålgruppen for Hanna-Martines innhold kategoriseres som unge jenter. Ved siden av arbeidet med YouTube har den unge østfoldingen medvirket i en rekke kampanjer og samarbeid med diverse aktører. Gjennom sitt arbeid har hun blant annet bidratt til å bryte ned tabuer, fremme jenters uvurderlige verdi, spre informasjon om viktighet av riktig tilrettelagt og personlig tilpasset utdannelse, og ikke minst fremme et nyansert og realistisk syn på verden. Selv om alt er rosa og fint på sosiale medier, er Hanna-Martine et forbilde når det kommer til å være ekte.